Voordat we vandaag naar Kaapstad rijden gaan we eerst op walvissafari. We zijn op tijd wakker maar dat is geen verrassing meer. Flinke regenbuien en onweer gehoord vannacht maar als we opstaan zien we weer (gedeeltelijk) blauwe lucht en de temperatuur om 7 uur is met 19 graden al erg aangenaam.
We zijn benieuwd of we straks walvissen te zien krijgen.
Na een heerlijk ontbijt (veel vers fruit) zijn we om 8:30 uur bij New Harbour. We krijgen een korte briefing en dan gaan we aan boord. Normaal zijn er 5 tochten per dag. Wij zitten in de 2e tocht van vandaag maar men weet niet al dat dit de laatste van vandaag zal zijn omdat het weer snel slechter zal worden. De wind zal flink op gaan steken en dan worden de golven te hoog. Als we nog maar 5 minuten onderweg zijn verdwijnt de eerste al van het bovendek naar beneden. Wij focussen ons goed op de horizon. We heb het “Green Barrier Reef” nog in gedachten. Onderweg zien we dolfijnen, zeehondjes en zelfs een pinguïn maar we zijn natuurlijk op zoek naar walvissen. En die zien we snel daarna. In eerste instantie zien we er 1 maar dat blijken er 2 en snel daarna zien we er nog 2. De laatste zijn een moeder en een jong en we volgen hen een poosje. Iedereen krijgt de walvissen goed te zien. Hoewel ze niet springen krijgen we ze van heel dichtbij en duidelijk te zien. Wat een indrukwekkende beesten! Na ze een half uur gevolgd te hebben is duidelijk te zien dat de moeder op haar zij gaat zwemmen en dat ze haar jong gaat voeden. Dat is voor de schipper het teken om het stel verder met rust te laten. Ook met het verslechterende weer voor ogen wordt aan de terugreis begonnen. Onheilspellend, maar prachtige, luchten vormen zich boven de zee. De lucht is af en toe gitzwart maar we houden het gelukkig droog. Op de terugweg krijgen we nog een zakje chips en een blikje drinken. We worden niet misselijk dus we hoeven dit keer de vissen niet te voeren.
Alle walvissen die we gezien hebben zijn overigens zgn. “Southern Right Whales”, een soort die alleen in de zuidelijke wateren te vinden is.
Na deze enerverende toch rijden we naar het centrum van Hermanus voor een kopje koffie. Het is dan weer lekker weer maar wel behoorlijk wat wind. Na de koffie zetten we koers richting Kaapstad. We hoeven maar ongeveer 140 km te rijden dus we hebben alle tijd. We nemen de toeristische route: de Whale Coast route. Deze route gaat voor een groot gedeelte langs de indrukwekkende kust aan de ene kant en aan de andere kant de bergen. Het is een prachtige route, vergelijkbaar met Highway 1 in ZW Amerika en de Great Ocean Road in Australië. We maken onderweg diverse stops om van het uitzicht te genieten.
Als we Kaapstad naderen wordt het steeds drukker. Uiteindelijk komen we zonder oponthoud bij ons guesthouse aan. Deze ligt in het ZW van de stad en vlakbij de Tafelberg en Lion’s Head, twee karakteristieke heuvels in Kaapstad. De bovenkant van de Tafelberg zit (zoals vaak) vrijwel volledig in de wolken. Hopelijk treffen we nog een keer een helder moment.
Als we Kaapstad naderen wordt het steeds drukker. Uiteindelijk komen we zonder oponthoud bij ons guesthouse aan. Deze ligt in het ZW van de stad en vlakbij de Tafelberg en Lion’s Head, twee karakteristieke heuvels in Kaapstad. De bovenkant van de Tafelberg zit (zoals vaak) vrijwel volledig in de wolken. Hopelijk treffen we nog een keer een helder moment.
Nadat we ons verkleed hebben lopen we helemaal door tot aan het Victoria en Alfred Waterfront, een van de belangrijke trekpleisters van Kaapstad. Het zonnetje is dan weer doorgebroken en we nemen plaats op een terras voor een biertje en een Pina Colada. We lopen een poosje rond en dan beginnen we honger te krijgen. Gelukkig is het hier vergeven van de restaurants. We zoeken een representatief visrestaurant en die zijn er ook meerdere. We kiezen voor de Harbour House, een sjiek uitziend visrestaurant. Er komt net een tafeltje vrij dus na een paar minuten kunnen we aan tafel. Gabriel legt ons uit wat de vers gevangen vis van vandaag is. We kiezen voor de yellowtail. Allemachtig, wat hebben we heerlijk gegeten. Echt een toprestaurant. En toch hoeven we voor ons beiden maar 60 euro af te rekenen. En dat is weer inclusief voorgerecht, hoofdgerecht, fles heerlijke Sauvignon Blanc, koffie/thee en fooi.
Omdat we geen zin meer hebben om ruim een uur terug te lopen naar ons guesthouse nemen we een taxi terug. Deze brengt ons met een noodgang naar Upper Kloof Street en zet ons voor de guesthouse af.
Gereder km: 150
Geen opmerkingen:
Een reactie posten